
از" نشستن دور کرسی "تا "خوردن کاله ک ترش" آیینی برگرفته از رسوم کردستان

شمارش معکوس برای رسیدن اولین شب زمستان آغاز شده و چند شب تا طولانیترین شب سال، شبی که تنها چند ثانیه از شبهای دیگر طولانیتر است، باقی مانده است.
به گزارش خبرنگار آفتاب دل، همه مردم ایران زمین در این شب دور هم جمع میشوند و در این شب آداب و رسوم شهر و دیار خود را به روشهای سنتی و بسیار زیبا برگزار میکنند و این شب را در خاطرات ذهنشان ثبت میکنند.
با توجه به اینکه چند روزی تا این شب باقی مانده است، اما هیاهوی مردم و ازدحام جمعیت در بازار رسیدن این شب را برای هر قشری از مردم نوید میدهد.
همه سعی دارند، تا در این شب به هر نوعی که میشود، خود را به خانواده برسانند و در این شب به دور از هر گونه غم و غصه، شاد و خوشحال باشند.
مردم استان کردستان نیز در این شب همانند مردم دیگر مناطق ایران آداب و رسوم خاصی دارند که یکی از این آداب جمع شدن همه اقوام و فامیل در خانه بزرگترین فرد فامیل است که از شام در این مهمانی شرکت میکنند و بعد از صرف شام برنامههای شب چله یا همان شب یلدا را اجرا میکنند.
شب یلدا را در سنندج "شهو چله" میگویند. برگزاری شب چله در هر دیار و شهر و روستایی آیین خاصی دارد که در کردستان نیز چنین است. برگزاری شب چله در سنندج با دیگر شهرهای کردستان متفاوت است.
یلدا به ما یاد میدهد که زندگی آنقدر کوتاه است که یک دقیقه بیشتر با هم بودن را باید جشن گرفت".
در کردستان عده قابل توجهی از مردم برای شام دولمه درست می کنند و عده ای نیز در این شب به دلیل خوش یمن بودن از بوقلمون، مرغ و ماهی استفاده می کنند
شب یلدا ، شب اول زمستان ، طولانی ترین شب سال است که فردای آن با تابش خورشید ، روزهای ایزدی افزونی می یابد و مردم کردستان آداب و رسوم خاصی برای این شب دارند.
یلدا و جشن هایی که در این شب برگزار می شود یک سنت باستانی است و در این باور یلدا روز تولید میترا و مهر است . در نقاط مختلف ایران به تبع محیط و سبک زندگی مردم منطقه نوع رسم و رسومات فرق می کند اما هندوانه ، میوه ای است که هیچ وقت از قلم نمی افتد و خوردن مقداری از آن در شب چله به عقیده ی مردمان قدیم ، انسان را از سرما و بیماری در سراسر زمستان حفظ خواهد کرد .
کردستانی ها سه ماه قبل از فرارسیدن شب یلدا با بند کردن انگور و آویزان کردن به در و سقف منازل خود و با تهیه و خرید خربزه و انداختن در خم ترشی به استقبال شب یلدا می روند.
مردم کردستان اهمیت فوق العاده ای برای شب یلدا قایل هستند و در این شب بسیاری از مردم همانند شب نوروز لباس های نو پوشیده و سفره ها را چیده و عود می سوزانند.
گرچه برخی از آداب و رسوم شب یلدا در کردستان اکنون کمرنگ شده و برای نسل جوان چندان آشنا نیست ولی هنوز در بسیاری از محله های قدیمی و خانواده های اصیل استان وجود دارد.
بتول زندی از سالخوردگان اصیل و محلی شهر سنندج در تشریح رسم و رسومات شب یلدای اقوام کرد ایرانی در گفتگو با خبرنگار آفتاب دل گفت : در شب یلدا که شب اول زمستان و شروع فصل سرد است تمام خانواده ها دور هم جمع می شوند و در این شب که طولانی ترین شب سال است به گفتن قصه های قدیمی و باستانی وتفأل به کتاب حافظ و خواندن غزلیات آن و خوردن آجیل و میوه جات و ... می پردازند .
وی افزود : تمامی عروسها ، دامادها ، دختر و پسر و ... همه در خانه ی بزرگترها دور هم جمع می شوند و با شادی و سرور به سپری کردن یک شب برفی طولانی به شنیدن قصه ها و حرف های شنیدنی و سرگذشت بزرگتر ها می پردازند .
وی اظهار داشت : معمولاٌ هر شهر و هر قوم و طایفه ای برای شب یلدا غذای مخصوصی را پخت می کنند و مردم سنندج به پختن دلمه علاقمند ند و برای آن شب دلمه های مختلفی از جمله : 1. دلمه ی شیرین 2. دلمه ی ملس 3. دلمه ی ساده درست می کنند و میوه های مختلفی از جمله خربزه ترش ، هندوانه ، انگور ، انار ، سیب ، پرتقال ، موز ، کیوی ، که نشانه ی تندرستی ، فراوانی ، برکت و شادی می باشد و همچنین انواع خشکبار که اصلی ترین آن تخمه می باشد را برای شب باستانی یلدا تهیه می کنند و معمولاٌ همگان آن شب را تا دیروقت بیدار می مانند .
بتول زندی خاطر نشان کرد : در زمان قدیم مردم دور کرسی می نشستند و در زیر گرمای دلنشین کرسی و با تماشای برف پشت پنجره قصه های مختلفی را برای هم تعریف می نمودند و به کتاب حافظ تفأل می نمودند و غزلیات حافظ را می خواندند و در عین رعایت سادگی و خودمانی بودن ، این شب را به خوشی می گذراندند و تشریفات بی جای کنونی را نداشت . اما در حال حاظر شب یلدا تبدیل به یک بهانه ای برای ریخت و پاش های بی مورد و چشم و هم چشمی فامیلی شده و با صرف هزینه های آنچنانی سعی می کنند برتری مالی خود را در فامیل به رخ بکشانند . در ضمن با ترویج زندگی شهرنشینی خانواده ها پراکنده شده اند و خیلی ها در غربت به سر می برند و زیاد نمی توانند مثل گذشته اعضای خانواده و اقوام به دور هم جمع شوند .
زندی گفت : در شب یلدا معمولاٌ خانواده هایی که عروس داشته باشند ، خانواده ی داماد برای عروس خنچه می آورند و این خنچه شامل یک قواره پارچه ، گل ، طلا ، و میوه ( هندوانه ، خربزه ترش ، سیب ، انار ، موز ، و... ) همچنین یک دیس دلمه ساده و شیرین ) و حلوا و در ضمن روی خنچه (طبق ) را با پارچه ی قرمز و کوزه ی سفالی تزئین می کنند و چند نفر آن را بالای سر می گیرند و به خانه ی عروس می برند البته این حالت برای امروز کمرنگ شده و جای خود را به ساکی از کیف ، کفش ، لباس و طلا و جواهرات گران قیمت داده است .
زندی گفت: "سنندجیها بعد از صرف شام" کالهک ترش" میخورند، کالهک ترش نوعی خربزه کوچک، معطر و شیرین است که در پایان فصل برداشت خربزه آن را به درون سرکه میانداختند تا ترش شود و داخل خربزه پرآب شده و آب آن را ترش و شیرین داخل ظرف جداگانه ریخته و خربزه را قاچ کرده و میخوردند و آخر سر هر کسی مقداری از آب خربزه را سر میکشید. پیشینیان عقیده داشتند خربزه ترش کشنده میکروب، ضد آسم و خفگی است، شهد این خربزه معطر است و بعد که ترش میشد از سکنجبین معطرتر میشد.
اگر دختری تازه عروس باشد، خانواده او هدیهای با مقداری آجیل گندم برشته و میوه و شیرینی جهت شب یلدا به منزل داماد میآورند و همچنین اگر پسر و دختری با هم نامزد باشند، خانواده پسر در شب یلدا هدیهای برای این دختر به منزل پدرش میبرند.
اگر چه شرایط اجتماعی، مهاجرتها و تغییر بافت فرهنگی منطقه تا حدود زیادی آداب و رسوم شب یلدا را در کردستان کمرنگ کرده، اما هنوز این سنت دیرینه در قالب شب نشینی با نام شب چله یا شب زمستان به قوت خود باقی است.
انتهای پیام/
برچسب ها :
نظرات کاربران :
دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
- حضرت فاطمه مختص به دین و مذهب خاصی نیست/ اهل بیت(ع) در تمام دنیا نقطه مشترک اتحاد مسلماناناند
- زنان روستایی اهرم قدرتمند تحقق اقتصاد مقاومتی
- «مزاج شناسی»؛ یکی از عنصرهای صحیح مدیریت سلامتی/ مصرف خودسرانه داروهای گیاهی بیماریزاست
- بانوان فوتبالیست کردستانی حریف بوشهری را شکست دادند
- اعتیاد زنان؛ نابسامانی و از هم گسیختگی بنیاد خانواده
- مرحله اول کارگاه تابآوری اجتماعی در کردستان آغاز شد
- 9 نقش آفرینی ماندگار زنان سینمای ایران بعد از انقلاب
- فال روزانه ۹۹/۱۰/۲۵
- 10 غذای بدون گوشت؛ آشپزی در دوران تنگنا
- ضروریترین ویتامینها برای تمام زنان
- چاردیواریهایی که تنها حکم سقف را دارند/300 واحد مسکونی در بافتهای فرسوده کردستان نوسازی شد
- کم و کیف بازگشایی نیمه دوم مدارس در کُردستان/ آموزش دانشآموزان پایههای اول و دوم ابتدایی حضوری است
- بهره مندی یک هزار و ۱۴۰ خانوار از پروژه باغات پایاب سد آزاد/ دشتهای خشکی که به منطقه ای بکر تبدیل می شوند
- طرز تهیه نون خامهای؛ طعمی تکرارنشدنی
- فال روزانه ۹۹/۱۰/۲۳
- رازهای خانهداری؛ این داستان، پیازِ اشکآور
- سیگنال؛ پیامرسانی که قرار است جای واتساپ را بگیرد
- پولادیترین زن ایران؛ یک مورد خاص!
- دلایل ایجاد زخم معده
- افزایش جمعیت به سیاستهای تشویقی دولت نیاز دارد/ اقداماتی که بیشتر فرزندنیاوری را ترویج کردند!
- اطلاعیه مهم ستادکل نیروهای مسلح/ سقوط هواپیمای مسافربری ناشی از خطای انسانی سیستم پدافندی بود
- طراحی بزرگترین کتاب قرآن دنیا آرزوی معلم کردستانی/ اولین مشوق در این راه همسرم بود
- کاشت هایی که نانی نداشت/ وقتی ۵۰۰ لیتر آب به قیمت 120 تومان به فروش میرسد
- تاریکی چشم، روشنایی امید!
- توضيح شرکت لبنیاتی " پاک آرا " درباره افزايش قيمت شيرنایلونی
- کارت زرد بیکاران کُردستانی به دولت/ کلیدی که در قفل بیکاری شکست!
- ترک تحصیل از مدرسه؛ راهی که پیش روی این دختران روستایی است + عکس
- زندگی هایی که بوی دود می دهد/ سیکل؛ میانگین تحصیل زنان معتاد در کردستان
- زندگیهایی با ویترین شاد اما واقعیتی تلخ / «جدایی خاموش» زنگار حلقه های طلایی« ازدواج »
- نقشِ خیالانگیز «هنر» بر خشتوگل معماری های سنتی/ معماری و هنر بدون هم معنا ندارند

تب کرونا نفس فعالان صنایع دستی را برید/ فروش آنلاین؛ کورسوی امید برای نجات صنعتگران
بخشنامهها و مقررات دولتی که فروشندگان لوازم خانگی را آشفته کرده است / نابسامانی به دلیل عدم اتخاذ سیاست های درست!
جزئیات محدودیت های کرونایی در کُردستان/کدام شهرستانها قرمز و نارنجی اند؟
جهش کرونایی گرانی تخم مرغ/ افزایش غیر منطقی قیمت کالاهای اساسی مردم قابل دفاع نیست!
خانههایی که بدون مجوز سبز میشوند/ هیچ؛ سهم پروانه ساختمانی نواحی منفصل شهری
بانوی بی سوادی که با قدم نهادن در راه آرزوها باسواد شد
قصیده عشق 40 ساله بانوی جانباز کُردستانی/ دست و پاهایی که در خاکریزهای پشت جبهه جا ماند
میکروبهای جنگی، زخمی کهنه بر جان جانباز شیمیایی کُردستان/ تا زنده ام رزمنده ام
آرزو دارم کتابم مزین به تقریظ رهبر انقلاب باشد/ ظاهری زنانه اما باطنی با شجاعت و غیرت مردانه
احیای هنر «کاغذسازی» کردستان با دستان توانمند «کاک مسعود» / یادگاری رو به فراموشی از عهد ساسانیان
انتظارات امام خمینی (ره) از زنان جامعه ی اسلامی
بحران هویتی و نفوذ فرهنگ بیگانه بزرگترین آسیب اجتماعی در میان جوانان امروزی
مسجد، مهمترین ملجا و سنگر مستحکم جوانان
آسیب اجتماعی زخمی برای جامعه / اهمیت کالبد شکافانه در ریشه یابی مسائل زنان
حملات تروریستی تهران و نگاهی ناسیونالیستی / داعش به دنبال القای تفکرجهادگرایی سلفی است