
خوان سخاوتمند طبیعت،چاشنی کُردستانی ها را بهاری کرد

با اینکه تنها چند روزی از فصل بهار گذشته است اما «بنا»، «شنگ»، «گیلاخه»، «پیچك»، «كنیوال»، «خوژه»، «گل گاوزبان» و «ریواس» چاشنی کردستانی ها در سفره سخاوتمند طبیعت شده است ...
به گزارش خبرنگار آفتاب دل، این روزها بازار گیاهان خوراكی رونق ویژهای به بازار داده است و در گوشه و كنار بازار میتوان دستههای سبزی كوهی را دید كه از دل طبیعت به خانههای شهرنشینان راه پیدا میكنند. باوجود اینكه سال گذشته با كاهش نزولات آسمانی و كمبود آب مواجه بودیم، اما فصل برداشت گیاهان خوراكی زودتر از موعد آغاز شده،گویی این گیاهان میخواهند بهار را زودتر به مردم شادباش بگویند.
طبیعت سرسبز كردستان بستر رشد گیاهانی است كه از سالها پیش برای استفاده در تغذیه و درمان انسانها بهصورت خوراكی و دارویی به كار میرفته است. استفاده از گیاهان بهعنوان خوراك طبیعی، سابقهای طولانی دارد و با آغاز فصل بهار و رویش انواع سبزیهای خوراكی در كوهپایهها و مراتع سرسبز كردستان، فروش این محصولات در كوچه و بازارهای شهرهای مختلف این استان آغاز شده است.
این روزها نیز با گذشت 14 روز از فروردین برداشت گیاهان خوراكی در مناطق كردنشین و استانهایی مانند كرمانشاه، آذربایجان غربی، ایلام و بهویژه كردستان آغاز شده است و مردم این دیار با انواع گیاهان ساده، اما مغذی سفرههایشان را رنگین میكنند.مردم كردستان نیز با استفاده از این نعمت ارزشمند طبیعت خدادادی غذاهایی مفید و مناسب آماده میكنند و در سبد غذایی وسفرههای خود قرار میدهند تا از فواید آنها استفادههای لازم و مطلوب را ببرند. مردم این منطقهگاه حتی در درمان بیماریها نیز از این گیاهان بهرهمناسب میبرند؛كاری كه در فرهنگ این مناطق و رسوم گذشتگان آنها جایگاه ویژهای دارد و توجه مناسبی به آن شده است.
كاهش تعدادگونههای گیاهی مراتع
یك بهرهبرداران گیاهان خوراكی در گفتوگو با خبرنگار آفتاب دل اظهارمیكند: بیشتر گیاهان را از مناطق كوهستانی برداشت و به بازار عرضه میكنیم.
«مولان ندیمی» می گوید: سال جاری نسبت به سال گذشته زمان برداشت زودتر آغاز شده است، اما با توجه به بارشهای روزهای گذشته، بازهم زمان برداشت تغییرات محسوسی مییابد.
وی ادامه میدهد: سال گذشته مراتع استان نسبت به سالهای قبلتر از گیاهان كمتری برخوردار بود و امیدواریم با این بارشها بازهم تعداد بیشتری از این گیاهان دارویی و خوراكی رشد كنند.
جایگزین مواد پروتئینی
یك فروشنده گیاهان خوراكی در سنندج نیز اظهار میكند: مردم كردستان مصرف گیاهان خوراكی در فصل بهار را یك ضرورت میدانند و گروهی از مردم در این فصل زیبا خوردن این سبزیها را جایگزین مواد پروتئینی مانند گوشت و مرغ میكنند، زیرا آنها مصرف گیاهان خوراكی را شفابخش میدانند و برای درمان بیماریهای خود از آن استفاده میكنند.
«ناصح غفاری» میافزاید: بیش از 50نوع گیاه خوراكی و دارویی و صنعتی در كردستان برداشت میشود. مصرف این نوع سبزیهای كوهی در گذشته نیز مرسوم بوده است و مسلما تا نسلهای آینده نیز ادامه مییابد.
وی عنوان میكند: مهمترین گیاهان خوراكی شامل كنگر، ریواس، شنگ، گیلاخه، قازیاغی، پیچك و قارچ كوهی است كه رویش این گیاهان علاوه بر تأمین بخشی از مواد غذایی مورد نیاز مردم، به منبع درآمد مناسبی برای روستاییان این استان تبدیل شده است.
این فروشنده گیاهان خوراكی ادامه میدهد: هركیلوگرم از این گیاهان خوراكی بین 3 تا 5هزار تومان در بازار به فروش میرسد و با توجه به گرانی گوشت، لبنیات و سایر مواد غذایی، سبب شده است مردم به مصرف این گیاهان بیشتر رو آورند.
غفاری میافزاید: این گیاهان بیشتر در خیابان 17شهریور و كمربندی 25بهصورت عمده توزیع میشوند و مردم هم این گیاهان را در این مراكز تهیه میكنند.وی اظهارمی كند: كردستان از عمدهترین مناطق رویش گیاهان خوراكی در كشور بهشمار میرود و این سبزیهای كوهی و خوراكی به تهران و سایر شهرهای بزرگ نیز ارسال میشود.
فروش 50گونه گیاه دارویی در سنندج
یكی دیگر از فروشندگان گیاهان خوراكی در خیابان فردوسی سنندج نیز كه صف طولانی خریداران جلوی مغازهاش خود نمایی میكند، میگوید: زمان فروش گیاهان دارویی با توجه به وضع بارش برف و باران و همچنین شرایط جغرافیایی در استان متغیر است، اما معمولا بیش از 50 روز طول میكشد.
«صادق غلامی» میافزاید: در سال جاری از اواسط فروردین ماه فروش انواع گیاهان دارویی آغاز شده است و با توجه به بارشهای خوب ابتدای سال احتمالا این بارش تا اواخر اردیبهشت ادامه داشته باشد.
وی ادامه میدهد: اكنون بیش از 20نوع گیاه دارویی را در سنندج به فروش میرسانیم كه بسته به شرایط مختلف از استقبال بسیار خوب مشتریان برخوردار است و هر سال نیز بر میزان خرید و فروش این نوع گیاهان خوراكی افزوده میشود، چراكه میزان واحدهای صنفی فروش در سنندج نیز در حال افزایش است.
اشتغالزایی برای روستاییان
این فروشنده همچنین با اشاره به انواع گیاهانی كه اكنون به فروش میرساند، اظهار میكند: اكنون «بنا»، «شنگ»، «گیلاخه»، «پیچك»، «كنیوال»، «خوژه»، «گل گاوزبان» و «ریواس» را به فروش میرسانیم.
غلامی میافزاید: ما گیاهان مورد نیاز برای فروش را از افراد مختلف روستانشین در استان بهویژه از شهرستانهای سنندج و سروآباد تهیه میكنیم كه این موضوع درآمد خوبی هم برای روستاییان استان ایجاد كرده است.
وی ادامه میدهد: قیمت ارزان و خواص دارویی از ویژگیهای گیاهان كوهی استان است كه هم در زمینه درآمدزایی، ایجاد اشتغال و خواص درمانی و غذایی حرفی برای گفتن دارد.
غلامی میگوید: از مهمترین مزیتهای استفاده از این نوع گیاهان خوراكی، ارزانقیمت بودن و همچنین خواص دارویی آنهاست كه اكنون در مقایسه با سایر محصولات خوراكی از قیمت بسیار پایینی برخوردارند.
لزوم آموزش به بهرهبرداران
یكی فروشنده گیاهان خوراكی در خیابان 17شهریورسنندج اظهارمیكند: هر چند این گیاهان در میان مردم از محبوبیت ویژهای برخوردارند و در فصل بهار به سبدغذایی خانوارها اضافه میشوند، اما برداشت بیرویه، زودهنگام و بدون برنامه آنها مطمئنا در چند سال آینده سبب میشود این گیاهان مانند بسیاری ازگونههای گیاهی دیگر به خاطره تبدیل شوند.
«فرجالهنادری» میگوید: بسیاری از بهرهبرداران از نحوه صحیح برداشت این نوع گیاهان اطلاع و آگاهی چندانی ندارند و گیاه را با ریشه از خاك جدا میكنند كه این موضوع، آسیب زیادی را به طبیعت و مراتع وارد میكند.
وی ادامه میدهد: باید در این زمینه به بهرهبرداران آموزش داده شود تا بیش از این گیاهان دارویی و خوراكی از بین نرود.
این فروشنده اضافه میكند: برداشت بیرویه نیز سبب نابودیگونههای گیاهی در كردستان شده است و در این مورد تلاش شود تا اینگونههای درحال انقراض، احیا شوند.
انتهای پیام/
برچسب ها :
نظرات کاربران :
دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
- بررسی عوامل هنجارشکنانه جامعه نیازمند کار علمی است
- افزایش تعداد کشته شدگان حادثه تالار مانگه شهو/ مالک تالار عروسی سقز بازداشت شد
- جلسه تودیع و معارفه نماینده هسته گزینش شرکت آب منطقه ای کردستان برگزار شد
- سرو غذاهای سنتی در اقامتگاههای بوم گردی استان
- با ویژگیهای رفتاری افراد موذی آزاردهنده بیشتر آشناشوید
- سریال های نوروز ۹۹ ؛ از پایتخت ۶ تا دوپینگ و کامیون
- ۲۰ پیشنهاد طبیعی برای سلامت عمومی
- چهره ها در شبکه های اجتماعی (۷۴۰) از گندمِ زیبای آزاده تا استراماچونی !
- فال روزانه ۱۹/ ۰۹/ ۱۳۹۸
- خداحافظ چاقی! راه حل کاهش وزن پیداشد!
- چند ترفند خوب برای پول خرجکردن!
- آبیِ تیره؛ استوریِ وریا، هجوم هواداران به باشگاه
- خانم بیمار ۸۶ ساله مبتلا به آنفلوآنزا در دیواندره فوت کرد
- اپراتورهای 2020 منطقه کردستان 24 ساعته پاسخگوی تماس مشتریان هستند
- جزئیات حادثه مرگبار در تالار عروسی سقز از زبان داماد
- 24 شرط بخشش اضافه خدمت سنواتی سربازان
- ازدواج و فرصت هایی ناب که برای شما به وجود خواهد آمد
- کمخونی و ۱۴ سوال رایج درباره آن
- ازدواج مجید اخشابی خواننده مشهور پاپ از شهرت تا دکترای هنر
- فال روزانه ۱۶/ ۰۹/ ۱۳۹۸
- کاشت هایی که نانی نداشت/ وقتی ۵۰۰ لیتر آب به قیمت 120 تومان به فروش میرسد
- تاریکی چشم، روشنایی امید!
- توضيح شرکت لبنیاتی " پاک آرا " درباره افزايش قيمت شيرنایلونی
- کارت زرد بیکاران کُردستانی به دولت/ کلیدی که در قفل بیکاری شکست!
- ترک تحصیل از مدرسه؛ راهی که پیش روی این دختران روستایی است + عکس
- زندگی هایی که بوی دود می دهد/ سیکل؛ میانگین تحصیل زنان معتاد در کردستان
- زندگیهایی با ویترین شاد اما واقعیتی تلخ / «جدایی خاموش» زنگار حلقه های طلایی« ازدواج »
- نقشِ خیالانگیز «هنر» بر خشتوگل معماری های سنتی/ معماری و هنر بدون هم معنا ندارند
- مردم کردستان بیکارتر شدند!
- ماجرای زن مریوانی که برای همسرش زن دوم گرفت + عکس

دانش آموزانی که بخاطر فقر مالی و کارگری بی خیال مدرسه شدند!
زمزمه محبت آقا معلم زیر سقف دبستان قورت دره/ کانکس جای کلاس درس
عجایب حیرت انگیز متکدیان در سنندج / از گدایی با درآمد 100 میلیونی تا متکدی های مرفه نشین شمال شهری!
سکوت سرای تنهایی، چه حرف و حکایتها دارد / 80 درصد سالمندان دایرة المعارف های فراموش شده اند
رشد فزاینده ساخت و سازهای غیر مجاز در سنندج/ راهکار: جریمه یا قلع و قمع؟
روایتی از زندگی بانو سکینه بعد از سالها دوری فرزند/ کردستان لیاقت شهیدی همچون شهید فهمیده را داشت
کارآفرین بانه ای در فروشگاه اینترنتی برای ۱۲۰ نفر اشتغال زایی کرد
رونق صنعت قالی بافی بیجار در گرو توجه مسوولان /قانون های دست و پا گیر رمق تولید کننده را می گیرد+ عکس
تاریکی چشم، روشنایی امید!
میوه های خشک، 150 نفر را روانه ی بازار کرد / بانویی که از پستی و بلندی های کارآفرینی می گوید
بحران هویتی و نفوذ فرهنگ بیگانه بزرگترین آسیب اجتماعی در میان جوانان امروزی
مسجد، مهمترین ملجا و سنگر مستحکم جوانان
آسیب اجتماعی زخمی برای جامعه / اهمیت کالبد شکافانه در ریشه یابی مسائل زنان
حملات تروریستی تهران و نگاهی ناسیونالیستی / داعش به دنبال القای تفکرجهادگرایی سلفی است
کردستان جزء رتبه های اول خودکشی در ایران / خودسوزی؛ دردناك ترين و بی رحمانه ترين راه فرار از زندگی