
گرما در سرما با نوبرانه های داغ زمستانی/ مصرف لبو و باقلا باعث کاهش 30 درصدی کلسترول در بدن می شود

به گزارش آفتاب دل، از عمر لبوی تازه روی چرخهای دستی، سالها میگذرد. در قدیم، دلخوشی زمستانی جوانهای شهر این بود که بعدازظهر یک روز سرد و تعطیل بیرون بزنند و با رفقا، لبوی تازه از گاری چی پیر بخرند و زیبایی شهر را تماشا کنند. آن دوران، خبری از آیس پک و دکه ذرت مکزیکی و فست فودهای رنگارنگ نبود.
شکل و شمایل شهر عوض شده است، آدمها نیز عوض شدهاند، اما هنوز که هنوز است توی روزهای سرد، با دیدن لبو و باقالی تازه، چشمها برق میزنند و لبها به خنده مینشینند.
هرفصلی نوبرانه خودش را دارد و با آمدن فصل بهار، چغاله بادام و گوجه سبز از آن دست نوبرانههایی است که روی چرخهای دستی در شهر توجه هر کس را به خود جلب و همه را وسوسه میکند. در تابستان پسته و زغال اخته، این وظیفه را برعهده میگیرد، اما در فصل پاییز و زمستان لبو و باقلای پخته جای همه اینها را میگیرد.
در روزهای سرد پاییز و زمستان بازار فروش آش داغ، باقلا و لبو در کردستان که استانی سردسیر است و برف زینت بخش کوچهها و معابر آن میشود، رونق ویژهای میگیرد و بسیاری از مغازهداران که شغلهای فصلی دارند، به این شغل نان وآبدار رو میآورند.
سال جاری نیز شاهد بارش نخستین باران پاییزی در استان و کاهش شدید دما بودیم و به همین دلیل دستاندرکاران حرفه لبوفروشی زودتر از هرسال کار خود را در این استان آغاز کردهاند.
با آغاز فصل سرما بیشتر آبمیوهفروشیهای سنندج نیز به فروش چغندر پخته و باقلا رو میآورند و این 2ماده غذایی مغذی شور و شیرین گرم در هوای سرد کردستان، بسیار مورد توجه مردم قرار دارد.
البته بهداشت این خوراکیهای خوشمزه که زمستان و پاییز را بدون آنها نمیتوان متصور بود، از اهمیت بالایی برخوردار است و خریداران و مشتاقان استفاده از این خوراکیهای گرم در فصل سرما، باید به بهداشت تهیه و عرضه این خوراکیها هم توجه داشته باشند و سلامت خود را به خطر نیندازند.
بهتر است از خرید این مواد غذایی از دستفروشها و دورهگردها خودداری شود و مردم برای تهیه آنها به مغازههایی مراجعه کنند که فروشندگان آن دارای کارت سلامت هستند.
جلوگیری از سرماخوردگی
یکی از شهروندان که درحال خرید لبوی داغ و خوش رنگ و لعاب از یکی از مغازههای چهارراه چهارباغ سنندج است در این باره میگوید: علاقه زیادی به لبو دارم و سعی میکنم در طول زمستان حتماً از آن استفاده کنم، چراکه میدانم خواص منحصربه فردی دارد و در جلوگیری از سرماخوردگی و گلودرد که بیماریهای ویژه زمستان محسوب میشوند نیز مؤثر است.
«سیروان کاکه» با اشاره به فرهنگ غذایی مردم استان میافزاید: در گذشته این نوع محصولات غذایی در سبد غذایی خانوارها قرار داشت و در فصل زمستان به مصرف میرسید.
وی ادامه میدهد: پیش از این، مادران و زنان خانه، چغندر را در داخل تنور قرار میدادند و برای صبحانه و ناهار مورد استفاده قرار میگرفت، اما اکنون دیگر نوع تغذیه مردم تغییر کرده است و اگر دلمان هوای روزهای کودکی را کند، مجبوریم سری به بازار بزنیم و بهصورت تفننی آن را مصرف کنیم.
این شهروند سنندجی ادامه میدهد: قبلاً وقتی در خانه لبو تهیه میشد، مطمئن بودیم که بهداشتی است و میتوان یک غذای سالم و باکیفیت نوش جان کرد، اما اکنون که مجبوریم این خوراکی خوشمزه را از بیرون تهیه کنیم، باید موارد مختلفی را زیرنظر داشته باشیم.
وی اضافه میکند: بیشتر به کیفیت محصول در بازار توجه و سعی میکنم از مغازهای ثابت چغندر و لبو را تهیه کنم که مطمئن هستم صاحبان آن به مسائل بهداشتی توجه دارند.
پخت لبو سخت است
یکی از فروشندگان لبو و باقلا در سنندج نیز اظهارمی کند: هوای سرد زمستان، مردم کردستان را بسیار طرفدار این ماده غذایی داغ میکند.
«زاهد غفاری» ادامه میدهد: بسیاری از خانوادهها دلشان میخواهد خودشان لبو را بپزند، اما چون تهیه وپخت آن کمی مشکل است، ترجیح میدهند لبوی پخته را بهصورت آماده بخرند.
وی میافزاید: برای پخت لبو ابتدا آن را پاک میکنند و در مرحله بعدی نیز نوبت به شستوشوی آن میرسد که بسیار مشکل است و درنهایت هم در 2مرحله پخت میشود.
این فروشنده لبو و باقلا درباره تهیه باقلا نیز میگوید: باقلا را از شهرهای طارم و زنجان خریداری میکنیم، اما باید مراقب باشیم این باقلاها، مانده و مربوط به چندسال قبل نباشد، در مرحله بعد هم باید باقلا را پاککنیم و بشوییم و در آخرهم نوبت پخت میرسد.
وی با تأکید بر لزوم رعایت مسائل بهداشتی میافزاید: مغازهدار در همه این مراحل باید وجدانکاری داشته باشد و اصول بهداشتی را رعایت کند. من کارت بهداشت دارم و تلاش میکنم تا همه موارد بهداشتی را مدنظر قرار دهم به همین دلیل هم مشتریانی ثابت و پروپاقرص دارم.
این فروشنده لبو و باقلا با اشاره به حضور دورهگردها در شهرهای مختلف استان بهویژه حاشیه شهرها میگوید: پیشنهاد میشود که این دورهگردها، سازماندهی و کنترل شوند تا در محیطی سالمتر، محصولی مفید را به مردم عرضه کنند و درعین حال، کسب درآمد نیز داشته باشند وگرنه سبب شیوع انواع بیماریها میشوند.
غفاری ادامه میدهد: باید فروشندگان را متقاعد کرد که با رعایت اصول بهداشتی، میتوان میان وعدههایی مناسب و مقوی و سرشار از انواع ویتامین را به مردم عرضه کرد تا دیگر سراغ تنقلات امروزی نروند.
باقالی؛ خاصیت و عوارض
به گفته کارشناس تغذیه، در فصل سرد سال باقالی و لبو داغ یکی از میان وعدههای بسیار لذیذ است که به دلیل ریز مغذیهای پرخاصیتی که در خود دارند در تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار موثر میباشند.
سارا فوضی اظهار کرد: باقالی از خانواده حبوباتها و به عنوان یکی از منابع غذایی سرشار از فیبر و پروتئین شناختە شدە است و ترکیب پرخاصیتی است که هر ۱۰۰ گرم ان ۲٦ گرم پروتئین دارد.
فوضی بیان کرد: باقالی ترکیبی با چندین ارزش غذایی است کە معمولا به همراه پوست آن بە صورت پختە عرضە و بە آن سماق اضافە میکنند و یکی از ترکیبات خوشمزهای است که در فصل زمستان در بسیاری از شهرها در مراکز و سطح شهرها عرضە میشود.
وی عنوان کرد: باقالی بە روشهای مختلفی در غذاها مصرف میشود و مصرف آن با برنج میتواند یک غذای کامل و مقوی باشد، اما باقالی کە بە صورت پختە در بسیاری از مراکز سطح شهر عرضە میشود؛ حاوی ترکیبات کلسیم و پتاسیم است کە اشخاصی که دچار پرفشاری خون هستند؛ میتوانند از آن استفادە کنند.
فوضی افزود: باقالی منبع فسفر، مس، منگنز و منیزیم است کە در برخی از غذاها میتوان از این ترکیب پرخاصیت استفادە کرد و همچنین حاوی منابع ویتامین c،a و k است کە بسیاری از اشخاص میتوانند از این ترکیبات در غذاهای خود استفادە کنند.
به عقیده این متخصص، برخلاف باور عموم کە تصور میشود باقالی سبب کم خونی میشود، این موضوع بە لحاظ علمی اشتباە و باقالی حاوی اسیدفولیک و مقداری آهن غیر هم است کە این آهن غیر هم معمولا در سبزیجات وجود دارد و باقالی جزو حبوباتی است کە تا حدودی مانند بسیاری از ترکیبات گیاهی حاوی آهن غیر هم است؛ اما باید توجە داشت افرادی کە دارای بیماری فاویسم هستند و در واقع یک نوع آنزیم در بدن آنها غیرفعال است، معمولا با خوردن باقالی دچار آلرژیهای تنفسی میشوند.
این کارشناس و متخصص تغذیه در خصوص لبو گفت: لبو به دلیل خواص آنتیاکسیدانی و رنگدانه بسیار عالی بنفش مایل به قرمزی که دارد؛ میتواند خاصیت آنتوسیانینی داشته باشد و از بدن در مقابل بسیاری از سرطانها جلوگیری کند.
سارا فوضی اظهار کرد: لبو معمولا بە دلیل ترکیبات مغذی حاوی ویتامینها، مواد معدنی، و مقدار بسیار زیاد هیدرات کربن، چربی و قندی که در خود دارد، معمولا اشتها آور است.
فوضی عنوان کرد: لبو کە نام دیگر آن شلغم خونی است، گیاهی است بسیار خوشمزە در واقع همان ریشە چغندر است و به عنوان چغندر قرمز پختە شدە نیز شناخته میشود که دارای رنگدانە بسیار خوبی در طیف قرمز و بنفش بسیار پرنگ از بتاسیانین از خانوادە آنتوسیانین است و طبیعتی معتدل دارد.
وی ادامه داد: لبو یکی از سالمترین سبزیجاتها است کە حاوی مقدار زیادی از مواد عالی روی، مس، منیزیم، فسفر ویتامین 6b و تیامین است.
انتهای پیام/
برچسب ها :
نظرات کاربران :
دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
- حمام تاریخی خان سنندج سفره خانه سنتی می شود
- لیست کامل آدرس و شماره تماس دادگاه ها و مراکز قضایی استان کردستان
- افزايش ۶ درصدی ازدواج در كردستان
- آغاز عملیات فاز یک حصارکشی 32 هکتار زمین آرامستان بهشت محمدی در سنندج
- دشواریهای پدرانه
- چشمانی که با مشاهده قاب عکس شهید جان می گیرند/ بیا مادر که پایانی ندارد جدایی
- هتک حرمت اشرار مسلح به رسول خدا در سراوان پشت صحنه ماجرا را مشخص کرده/ با مخلان امنیت قاطع برخورد شود
- امام علی(ع) در دیدگاه اهلسنت از جایگاه والایی برخوردار است
- کانون های همیاری اجتماعی با هدف توسعه کسب و کارهای خرد و خانگی شکل می گیرند
- مهمترین گام برای لاغرشدن در روزهای پایانی سال
- کردستان با ثبت نرخ تورم 3/ 58 درصدی، در قله تورمی ایران!
- فال روزانه ۹۹/۱۲/۰۵
- ارائه مشاور حقوقی و روانشناسی رایگان به زنان زندانی در کردستان
- حرف مسئولان «صمت» خریدار ندارد/ مرغداران کُردستانی سبد همسایه را پر میکنند!
- لیگ برتر فوتبال بانوان؛ تساوی وچان کردستان و شهرداری بم
- آموزش خودمراقبتی به ۱۵ هزار خانواده کردستانی در برابر کرونا
- فال روزانه ۹۹/۱۲/۰۴
- ۹ دلیل برای اینکه دستهایتان همیشه میلرزد
- بهترین مواد غذایی برای سلامت و زیبایی زنان
- چند قدم تا نوروز؛ ۱+۱۰ پیشنهاد برای پُرپشت کردن ابرو
- اطلاعیه مهم ستادکل نیروهای مسلح/ سقوط هواپیمای مسافربری ناشی از خطای انسانی سیستم پدافندی بود
- طراحی بزرگترین کتاب قرآن دنیا آرزوی معلم کردستانی/ اولین مشوق در این راه همسرم بود
- کاشت هایی که نانی نداشت/ وقتی ۵۰۰ لیتر آب به قیمت 120 تومان به فروش میرسد
- تاریکی چشم، روشنایی امید!
- توضيح شرکت لبنیاتی " پاک آرا " درباره افزايش قيمت شيرنایلونی
- کارت زرد بیکاران کُردستانی به دولت/ کلیدی که در قفل بیکاری شکست!
- ترک تحصیل از مدرسه؛ راهی که پیش روی این دختران روستایی است + عکس
- زندگی هایی که بوی دود می دهد/ سیکل؛ میانگین تحصیل زنان معتاد در کردستان
- زندگیهایی با ویترین شاد اما واقعیتی تلخ / «جدایی خاموش» زنگار حلقه های طلایی« ازدواج »
- نقشِ خیالانگیز «هنر» بر خشتوگل معماری های سنتی/ معماری و هنر بدون هم معنا ندارند

آتش کرونا بر خرمن گردشگری روستایی/ اقامتگاه بوم گردی مکمل توسعه اقتصادی است
مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی: مردم مرغ را گران نخرند کمبود نداریم
صدای خرد شدن اراضی کشاورزی بلندتر شد؛ کردستان رتبه نخست کشور در طرح رفع تداخلات اراضی غیرملی
تب کرونا نفس فعالان صنایع دستی را برید/ فروش آنلاین؛ کورسوی امید برای نجات صنعتگران
بخشنامهها و مقررات دولتی که فروشندگان لوازم خانگی را آشفته کرده است / نابسامانی به دلیل عدم اتخاذ سیاست های درست!
بانوی بی سوادی که با قدم نهادن در راه آرزوها باسواد شد
قصیده عشق 40 ساله بانوی جانباز کُردستانی/ دست و پاهایی که در خاکریزهای پشت جبهه جا ماند
میکروبهای جنگی، زخمی کهنه بر جان جانباز شیمیایی کُردستان/ تا زنده ام رزمنده ام
آرزو دارم کتابم مزین به تقریظ رهبر انقلاب باشد/ ظاهری زنانه اما باطنی با شجاعت و غیرت مردانه
احیای هنر «کاغذسازی» کردستان با دستان توانمند «کاک مسعود» / یادگاری رو به فراموشی از عهد ساسانیان
انتظارات امام خمینی (ره) از زنان جامعه ی اسلامی
بحران هویتی و نفوذ فرهنگ بیگانه بزرگترین آسیب اجتماعی در میان جوانان امروزی
مسجد، مهمترین ملجا و سنگر مستحکم جوانان
آسیب اجتماعی زخمی برای جامعه / اهمیت کالبد شکافانه در ریشه یابی مسائل زنان
حملات تروریستی تهران و نگاهی ناسیونالیستی / داعش به دنبال القای تفکرجهادگرایی سلفی است